Prijs oud ijzer

Wanneer het besef doordringt dat oud ijzer je best wel wat geld kan opleveren, gaan heel wat mensen naarstig op zoek naar al het oud ijzer dat ze maar kunnen vinden. Vaak gaat het om een zoektocht die wat overhaast wordt uitgevoerd. De prijs oud ijzer wordt immers bepaald door heel wat verschillende factoren. Daarnaast moet je bovendien ook rekening houden met een aantal economische basisprincipes. De prijs die voor oud ijzer wordt betaald, hangt samen met het beschikbare aanbod en de effectieve vraag. Wat dat betreft, gelden voor oud ijzer en de algemene prijs oud ijzer dezelfde regels. Zijn schroothandelaars wanhopig op zoek naar oud ijzer of naar andere metalen, en is er maar weinig te vinden; dan kan je als verkoper gouden zaakjes doen. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar; kan je met moeite een schroothandelaar overtuigen om je oud ijzer op te halen, bereid je dan voor op lage winstmarges.

Dagprijs oude metalen

De prijs oud ijzer, kan dus erg schommelen. Beschouw het een beetje als spelen op de beurs. Het grote verschil is natuurlijk dat je nooit met grote verliezen geconfronteerd gaat worden. Als gewone particulier is oud ijzer voornamelijk een last waar je vanaf wilt. Oud ijzer ophalen gebeurt dan ook voornamelijk bij mensen die niet meer willen sleutelen aan dat ene autowrak, of bij verzamelaars van oude computers die hebben besloten de toestellen te strippen van hun kostbare metalen. Toch, de laatste jaren heeft zich er een heuse ondergrondse markt ontwikkeld. Aangezien de prijs oud ijzer erg volatiel is, en je aan de hand van zeldzame metalen hogere winsten kan boeken, nemen heel wat mensen risico’s door bijvoorbeeld grote hoeveelheden oud ijzer of zelfs koper te stelen. Zelfs aan een erg lage prijs loont het om heel wat kilo’s oud ijzer te kunnen verhandelen.

Tabel prijs oud ijzer en dagprijs oude metalen.

Oud metaal soort Prijs / Kg
Oud ijzer 0,17€
Oud lood 1,10€
Oud koper 5,00€
Oud aluminium 0,80€
Goud 28.000€

Natuurlijk zijn er ook nobele motieven om interesse te tonen in de prijs voor oud ijzer. Vanuit een ecologisch standpunt loont het ook de moeite om actief bezig te zijn met de prijs oud ijzer. Als je als bedrijf oud ijzer recycleert, en het dus eerst moet opkopen, zal je altijd mikken op de laagst mogelijke dagprijs. Natuurlijk gaat dat in tegen de principes die alle particulieren zullen voorleggen, maar als zaakvoerder draait het uiteindelijk ook om je eigen portefeuille. Door oud ijzer te recycleren, sta je als het ware aan de begin van een nieuwe levenscyclus van consumentenproducten. Oud ijzer ophalen bewijst bovendien ook een maatschappelijke dienst. Je vermindert niet alleen de afvalberg, maar als recyclagebedrijf met een gezonde interesse in de dagprijs voor oud ijzer investeer je indirect ook in onze economie. De prijs die je voor oud ijzer wilt betalen of wilt ontvangen, hangt natuurlijk af van je eigen perspectief. De drie grote spelers in dit verhaal; particulieren, schroothandelaars en recyclagebedrijven, kennen de oud ijzer prijs vaak op hun duimpje. Voor velen van hen is het dan ook al even geen kwestie meer van afval. Wanneer je een dienst levert die, ongeacht het perspectief, ten diensten staat van de maatschappij; gaat het uiteindelijk om een win-winsituatie.