Schrootprijzen

Schroot en metaalafval; een belangrijk deel van onze ecologische voetafdruk!

Sta jij weleens stil bij al het afval dat je produceert? Iedereen weet ondertussen wel wat er precies bedoeld wordt met de ecologische voetafdruk; maar de impact die schroot daarop heeft, wordt regelmatig vergeten. Als mens produceer je zo niet alleen biologisch of huishoudelijk afval; doorheen je leven zorg je ook voor wat metaalafval. Dat is nou net waar de term “schroot” om draait. Om wat preciezer te zijn, tegenwoordig maken afvalbedrijven het verschil tussen ferroschroot, metaalafval dat voornamelijk bestaat uit ijzer, en non-ferroschroot; daarbij gaat het om metalen zoals koper of tin. Het goede nieuws is dat schroot makkelijk opnieuw kan worden gebruikt. Net zoals de meeste dingen die we op dagdagelijkse basis weggooien, kan je metalen recycleren. Natuurlijk is er een groot verschil in de manier waarop dat gebeurt. Zo wordt schroot voornamelijk opgehaald door gespecialiseerde bedrijven die het metaalafval dan in speciale containers deponeren. De recyclage van schroot is niet alleen belangrijk voor het milieu, je kan er ook best wat geld mee verdienen. Hoe je dat precies doet? Laat je leiden door de schrootprijzen!

Schrootprijzen

Schrootprijzen; het verschil tussen winst of verlies!

Als handelaar in oude metalen of als recyclagebedrijf is het van levensbelang dat je rekening houdt met de schrootprijzen. Het zijn net de schrootprijzen die gaan bepalen hoeveel je kan verdienen met het oude ijzer of het oude koper dat je als handelaar op de kop kan tikken. Concreet gezien betekent dit dat schrootprijzen bepaald worden aan de hand van een aantal eenvoudige criteria. Eerst en vooral wordt er rekening gehouden met de wet van vraag en aanbod. Hoe meer schroot er te vinden is, hoe lager de schrootprijzen zullen zijn. Daarnaast zijn schrootprijzen afhankelijk van het soort schroot dat je aanbiedt. Koper is zo meer waard dan messing; messing is waardevoller dan ijzer. Wil je graag wat verdienen aan de hand van schroot, dan hou je ook best rekening met het gewicht. Schrootprijzen worden immers steeds in kilo uitgedrukt. Vergeet ook niet dat je als handelaar best wel wat kan onderhandelen! Daarnaast is er nog een derde aspect dat je zeker niet uit het oog mag verliezen als je geld wilt verdienen aan de hand van oud metaal; de dagprijs. Je kan bv. snel geld lenen om schroot op te kopen tegen een lage prijs en deze terug verkopen tegen een hoge prijs.

Schroot en de dagprijs; bepaal zelf je marges!

Wanneer het op schrootprijzen aankomt, is de dagprijs misschien wel het belangrijkste aspect. De prijs die je kan krijgen voor schroot verschilt vaak van dag tot dag. In principe is de dagprijs niets meer dan een combinatie van de bovenstaande factoren, maar vaak zijn er nog wat externe invloeden die hun stempel op de dagprijs van schroot drukken. Het nadeel bestaat er dus uit dat schrootprijzen helemaal niet vast liggen. Wil je graag veel geld verdienen met schrootprijzen, dan kan geduld een beslissende factor zijn. Het schroot dat je vandaag verzameld, is niet noodzakelijk meteen waardevol. Hou de dagprijs goed in de gaten en vergroot je winstmarges door in te spelen op de wisselende schrootprijzen!